Ajanda tutmaya başlamam şu cümleyi ne kadar sık söylemeye başladığımı fark ettiğim zaman oldu: “Çok isterdim ama zamanım yok maalesef.”
Bu yazı tamamen kendi hayatımı yoluna koyma ve zamanla olan savaşımda ajanda tutmakla ilgili edindiğim tecrübeleri paylaşmak üzerine olacak. Hayatınız benim gibi birden alışkın olmadığınız bir şekilde yoğunlaşmışsa ya da hali hazırda zaten yoğunduysa ve buna ayak uydurmakta zorlanıyorsanız, günün sonunda kendinizi oradan oraya koşuştururken, yapmanız gereken ama tamamıyla unuttuğunuz şeyler, kaçırdığınız teslim tarihleri, son dakikaya sıkıştırılan ödevler veya işler arasında bulmanız normal.
Artık size 24 saatin yetmediğini fark ettiğinizde, okulunuz veya işiniz için tamamlamanız gereken görevler uğruna kendi sosyal yaşamınızdan, hobilerinizden, uykunuzdan fedakârlık etmeye başlarsınız çoğu zaman. Böyle bir yaşam tarzını uzun süre devam ettirdiğinizde ise bir noktadan sonra zamanla sizi tüketmesi ve depresyona sürüklemesi kaçınılmaz olur. Aslında hiçbirimiz bunu yapmak zorunda kalacak kadar meşgul değiliz, eğer öyleysek bu konuda bir şeyler yapmamız lazım.
Zamansızlıktan şikayet etmeyi ya da kendimizden ödün vermeyi bırakıp zamanımızı en verimli şekilde nasıl yönetebiliriz bunu öğrenmemiz gerekiyor. Zaman yönetimi deyince de imdadımıza koşan ilk yardımcılar ajandalar ve yapılacaklar listeleri oluyor. Belki daha önce denediniz ve hayatınıza entegre edemediniz, ya da sizde ters etki yaptığını düşündünüz -ki yanlış uygulandığında olasılığı çok yüksek olan bir ihtimal-. Şimdi bu yanlış uygulamaları düzelterek yeniden denemenin tam zamanı.
Daha önce yapılacaklar listeleriyle iyi anlaşamadıysanız bilin ki sebepleri var. Bu sebepler şunlar olabilir;
- Yapılacaklar listenize sadece bakmak bile sizi bunaltıyorsa ve kaygınızı yükseltiyorsa
- Kendinize her zaman yapabileceğinizden çok daha fazla görev veriyorsanız
- Yapmanız gerekenleri önceliklendirmeyi bilmiyorsanız
- Eğer listeye sürekli yeni şeyler eklemeyi sürdürüyorsanız fakat hiçbir görevi tamamlayıp listeden çıkaramıyorsanız
Ufak Adımlar
Ajandanızın korkunç yoğunluğuyla yüzleşmek, yetiştirmek konusunda siz de ters etki yaratıp daha fazla strese yol açabilir. Ama küçük adımlarla ilerlemeyi deneyin. Yol aldıkça korku ve stresinizin azaldığını ve kendinize güveninizin arttığını deneyimleyeceksiniz.
Öncelik Sırası Yapın
Yapmanız gerekenleri önce aciliyetlerine sonra da önemlerine göre sıralayın. Eğer aynı zamana yetiştirmeniz gereken iki şey varsa size kolay gözükenden başlayın ki bitirdiğinizde ötekine başlayabilmek için motivasyonunuz yükselmiş olsun.
Yaptığınız İşe Odaklanın
Bir işle uğraşırken diğerleri hakkında düşünmeyi ve kaygılanmayı bırakın, sadece üzerinde çalıştığınız şeye odaklanın, daha verimli olduğunuzu ve daha kısa sürede tamamladığınızı fark edeceksiniz. Ufak Ufak tamamladığınız görevleri listeden çıkarın, üzerini çizdiğiniz görevler ve tamamlamış olmak size iyi hissettirecek.
Kendinizi Tanıyın
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Kendinize bir plan oluştururken başkalarını değil kendi hayatınızı, ihtiyaçlarını ve limitlerinizi göz önünde bulundurun. Sürekli yapıp sonrasında uygulayamadığınız planlar var olan motivasyonunuzu ve işlerinizi tamamlamak için olan hevesinizi de yok eder.
Yapılacaklar listesi yaparken yapılan hatalardan sonra şimdi doğru bir yapılacaklar listesi ve ajanda kullanımının etkilerine gelelim.
Siz:1, Unutkanlık:0
Önemli şeyleri unutmamayı garantilemiş olursunuz. Hayatınız daha fazla sizin kontrolünüz altında ilerler. Unutkanlıktan kaynaklı dolayı son dakika bir şeyler yetiştirmeye çalışma koşuşturmalarından kurtulursunuz.
Hayatınız da Yaptığınız ve Yapacağınız Hakkında Netlik Kazanırsınız
Geri dönüp baktığınızda neyi ne zaman yaptığınızı, hangi işte ne kadar ilerleme kaydettiğinizi ve ne durumda olduğunuzu görebilir, neye ne zaman başlayacağınızı ve kendinizi strese sokmadan ve yormadan ne kadar sürede bitirebileceğinizi hesap edebilirsiniz.
Üretkenlik Düzeyiniz Artar
Daha organize olduğunuz ve önemli şeylere öncelik verip yeterli vakti ayırabildiğiniz için daha fazla başarı elde edersiniz. Kendinize de istediğiniz zamanlarda vakit ayırabildiğiniz için çalışmanız gereken zamanlarda enerjiniz ve üretkenliğiniz yüksek olur.
Her Şeye Zamanınız Yeter
Sistemli bir şekilde adım adım ilerlediğinizde göreceksiniz ki aslında her şeye zamanınız yeter. Bir arkadaş buluşmasını evde makale yazmak için kaçırmak zorunda kalmazsınız.
Motive olursunuz
Yaptıklarınız yapacaklarınızın teminatıdır diyorum ve dönüp yaptığınız şeylere baktıkça motivasyonunuzun artacağını garanti ediyorum 🙂
Umarım buradaki yöntemler benim için faydalı olduğu kadar sizler için de olur. Sizlerin deneyip daha fazla verim aldığınız yöntemler olduysa yorumlarda siz de paylaşın lütfen 🙂
Dilara Ormanlı
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!