Son dönemlerin en iyi kitaplarından biri olan Hayvanlardan Tanrılara-Homo Sapiens kitabı Noah Harari tarafından yazılmıştır. Kitap; modern insanın yani Homo sapiens‘lerin, Kuzey Afrika’dan çıkıp Homo Erectus, Neandertal gibi diğer insan türlerini yok ederek dünyayı ele geçirmesini anlatıyor. Evrimin ve modern hayatın sorularını merak edenler için bulunamaz bir kaynak ve her bir cümlesi ders verici nitelikte. Kitabın derinliklerine daldıkça yazılanların ne kadar gerçekçi olduğunu ve aynı zamanda ne kadar ürkütücü olduğunu görmemek mümkün değil. Düşünmemizi sağlayan ve bakış açımızı değiştiren bu alıntılara bu haftaki yazımda yer verdim. İyi okumalar!
1. “Aramızdaki fark bireysel seviyede değil, toplumsal seviyededir, Homo sapiens’in yani bizim dünyaya hükmedebilme sebebimiz uyumlu şekilde ortaklık kurabilmemizdendir.”
2. “Evrende hiçbir tanrı, millet, para, insan hakkı, yasa ve adalet insanların ortak hayal gücü dışında var olmaz. Ne demek bu? Uyduruyoruz! Her şey tamamen bizim hayal gücümüzle var oluyor.”
3. “İnsanlar neden paraya inandı? Cevabı çok basit. Çünkü komşum inanıyordu. En önemlisi kralım da buna inanıyordu.”
4. “Biyolojik açıdan her şeyi yapabiliyorken kurgusal kültürün oluşumuyla bu durum kısıtlanır.”
5. “Dünyanın dört bir yanındaki insanlar Fransız Devrimi’nden bu yana eşitlik ve bireysel özgürlüğü temel değerler olarak görmeye başladılar ki bu değerler aslında birbiriyle çelişir.”
6. “Para sayesinde birbirini hiç tanımayan ve güvenmeyen insanlar etkin işbirlikleri yapabilirler.”
7. “Para dışında ayrımcılık, anlaşmazlık ve nifak kaynağı olarak görülen dindir. İnsanlığı para ve imparatorluklarla birlikte en iyi birleştiren üçüncü şey olarak sayılabilir.”
8. “İnsanlar yıllar boyunca aşkı bulmak isterler ama bulduklarında da nadiren hoşnut olurlar. Bazıları partnerlerinin kendilerini bırakacağından endişe eder, bazıları da razı olduklarından daha iyisini bulabileceğini bilirler.”
9. “Gautuma’ya yani “aydınlaşmış kişi” ve Budist geleneğine göre, arzular acı çekmeye sebep olur, acı çekmekten tamamen kurtulmanın tek yolu da arzu duymaktan tamamen kurtulmaktır.”
10. “Ama budizm ve diğer modernite öncesi dinler de tanrıya ibadet etmekten asla tamamen kurtulamadılar. Hatta Nirvanaya ulaşamadıkları gibi büyük bölümü dünyevi başarıların peşinde koşarak geçirdiler.”
11. “Tarihin altın kurallarından biri, geriye dönüp bakınca bariz olarak görünen şeyin olay esnasında son derece belirsiz olmasıdır.”
Kaynakça: 1
Editör: Sena Baki
Belce Su Şanlıtürk
Herkese merhaba:) Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim. Burdayım çünkü yazmayı ve yazdıklarımı insanlarla paylaşmayı seviyorum. Ayrıca müziği, okumayı, seyahat etmeyi ve doğanın her anını fotoğraflamayı seviyorum. Umarım yazdıklarımla sizlere bir şeyler katabilirim. Sağlıkla ve KreatifBiri'yle kalın..
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!