2020’nin Kasım ayını da uğurlarken kasım çiçeği olarak bildiğimiz kasımpatıdan bahsetmeden olmazdı herhalde. Gelin şimdi Kasımpatı çiçeğinin anlamına, tarihine, gerçekten yalnızca kasım ayına mı özel olduğuna bakalım.
Kasımpatı Nedir ve Ne Anlama Gelir?
Kasım ayında birdenbire çıkıveren bu ani ‘’pat’’lamadan ötürü de isminin “Kasımpatı” kaldığı düşünülen bu güzel çiçeğin diğer bir adı da Krizantemdir. Krizantem, Yunanca’da altın ve çiçek anlamına gelen kelimelerin birleşimiyle oluşmuştur. Papatyagiller ailesinden olan Krizantemin 30 kadar farklı türü vardır. Katmerli ve papatya görünümlüdürler. Turuncu, sarı, mor gibi renklerin yanı sıra birden fazla renge de sahip olabilir. Yaprakları sarmal dizimli ve parçalı yapıdadır.
Tarihi Nereye Dayanır?
İlk olarak yüzyıllar önce Çin’de yetiştirildi. O dönemde özellikle bir mutfak otu olarak kullanılmıştı. Yaprakları ve genç sürgünleri salatalarda tüketiliyor, çiçekleri ve yapraklarıyla çaylar hazırlanıyordu.
Japonlar daha sonra çiçeği öylesine benimsedi ki ona kraliyet statüsü verdiler. Çiçek, İmparatorun resmi mührü ve arması üzerinde kullanılır olmaya başlandı. Hatta öyle ki Japonların bu çiçek adına düzenlenmiş festivalleri vardır.
17. yüzyılda Avrupa kültürüne tanıtıldı. Bazı Avrupa ülkeleri cenazeler ve mezarlar için kullanarak onu ölümün sembolü olarak benimseyip oldukça farklı bir anlam verdiler. Ancak bir başka inanışta ise yas tutan kişiye “iyimserliğini kaybetme” demek için verildiğine inanılır.
Kasımpatı Üzerine Bazı İnanışlar
- Hem Çinliler hem de Japonlar kasımpatıları gençlik amblemi olarak görürler.
- Çinliler gri saçları engellediğine inanır.
- Japonlar, yapraklarının düzenli bir şekilde açılmasının mükemmelliği temsil ettiğini düşünür.
- Konfüçyüs bir zamanlar bir meditasyon nesnesi olarak kullanılmasını önermişti.
- Bir kadeh şarabı, kadehin dibine yerleştirilmiş tek bir taç yaprakla içmenin ömrü artırdığına inanılırdı.
Editör: Minem Kesen
Miray İş
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!