Sınavda duyduğunuz topuklu ayakkabı veya kalem sesi sizi rahatsız ediyor mu? Birinin karşınızda sakız çiğnerken kötü mü oluyorsunuz? Eğer bunlardan biri sizi rahatsız ediyorsa sizde misofonya hastalığı var demektir. Misofonya nedir, ne değildir gelin hep birlikte öğrenelim.
Misofonya Nedir?
Misofonya (Misophonia) çoğu kişinin farkında olmasa da muzdarip olduğu bir hastalık. Aslında hastalık demek çok da doğru olmayabilir, zira misofonya işitsel bir hastalık değil; duyma ile ilgili bir algı bozukluğu olarak da tanımlanabilir. İnsanların sosyal hayatını olumsuz yönde etkileyen misofonya, kelime anlamı olarak sesten nefret etme anlamına gelir. Yani örnek vermek gerekirse yemek yerken ağzını şapırdatan biri varsa dayanamayıp masadan kalkıyorsanız, sesli sakız çiğneyen birine denk gelince otobüsten iniyorsanız, aynı odayı paylaştığınız kişilerden önce uyumak için erken yatmaya özen gösterme durumunda kalıyorsanız haber verelim: Siz de misofonyadan muzdarip olabilirsiniz.
Her 10 insandan 2’sinde görülebilen bu durum, belirli seslere orantısız tepkiler gösterdiğiniz nörofizyolojik bir durumdur. Gösterdiğiniz tepkiler çoğu zaman elinizde olmadan oluşabilir ve bunun da farkında olabilirsiniz. Ses hassasiyeti farklılık gösterebileceği gibi bazı ses kategorileri de diğerlerine oranla daha yaygındır. Ağızdan çıkan ve yemek yerken oluşturduğumuz nazal sesler ya da nefes alıp verirken, el hareketleriyle oluşan sesler bu kategoride bulunur.
Sesler Onlar İçin Farklı Anlamlar Taşır
Misofonik hastalar genelde az konuşurlar ve verdikleri tepkilerde duygusal olma eğilimi yatar. Doğa seslerinden ve akustik yankılardan çok hoşlanırlar. Slow müziklerden hoşlanırlar ve seslere anlam yüklerler. Dinledikleri şarkılar onlara bir şey hatırlatmalı ve en çok da yaşadıkları olaylarla bağlantı kurmak isterler.
Ecem Bölük
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!