NASA hava kirliliğinin en büyük düşmanımız olabileceğine dair uyarılarda bulunuyor. Hava kirliliğine bağlı ölümlerin sayısının 3 milyonu bulduğu ve bu değerin dünyadaki ölüm vakalarının yüzde 5’ini oluşturduğu iddia ediliyor. NASA, kirliliğe karşı önlemi kapalı ortamlarda her 10 metrekare için bir bitki bulundurarak alabileceğimizi belirtiyor.
Günümüzün çoğunu kapalı ortamlarda geçirmekteyiz. Ofislerimiz, evlerimiz gaz, toz, buhar salımı yapan sentetik halı ve perdeler, laminantlar, temizlik malzemeleri, kokulu mumlar, oda parfümleri, plastikler ve mobilyalar gibi iç hava ortam kirleticileri ile dolu. NASA, ”Temiz Hava” isimli bir çalışmasında bazı bitkilerin, kimyasalları diğerlerinden daha iyi filtrelediğini buldu ve insanlar üzerindeki etkisini ölçtü. Hem temiz hava hem de sağlık açısından önerilen bu bitkilerin bakalım özellikleri neler ?
NASA’nın Önerdiği Bitkiler
Kasımpatı
Renk cümbüşüne ev sahipliği yapan çok bilinen bir bitki türüdür. Havada ki beş kimyasalı; Benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen ve amonyağı temizleyen kasımpatı evimizin baş köşesini hak ediyor. Oda sıcaklığında yetiştirilmesi gereken kasımpatı direkt olarak gün ışığına maruz kalmamalıdır.
Aşk Merdiveni
Hızlı büyüme özelliğine sahip olan aşk merdiveni direkt olarak gün ışığına maruz kalmadan aydınlık ortamda yetiştirilir. Yaşam alanınızda ki formaldehit ve ksileni absorbe ederek zararlı gazların yayılmasının engeller.
Kurdele Çiçeği
Her türlü yetiştirme şartına yatkın bu bitki havadaki formaldehiti, ksileni ve karbonmonoksiti temizler. Kökten uca doğru büyürken dallarından yeni çiçekler çıkaran kurdele çiçeği, özellikle iş hayatı yüksek tempolu biriyseniz kolay bakımı ile tercih edeceğiniz bitkiler arasında. Özellikle sigara içilen evlerde bulundurulması gereklidir.
Benjamin
Bu bitki bol ışığı sever, az ışıkta kaldığı zaman yeteri kadar beslenemez. Formaldehit ve ksileni absorbe etme özelliği ile bilinir.
Cüce Hurma Palmiyesi
Mevsimsel olarak bakımı değişmeyen sürekli nem isteyen ve yarı gölgede konumlandırılması gerekilen bitki türüdür. Stresli bir işe sahipseniz, havadaki formaldehiti ve ksileni temizleyen cüce hurma palmiyesi baş ağrısını gidermekte de önemli bir etkiye sahip.
Çin Herdemyeşili
Havada ki formaldehiti ve benzeni temizleme özelliğine sahiptir. Kapalı alanlarda rahat yetiştirilen bu bitki, bol nem isteyerek yaşam alanınıza asillik katıyor.
Çim Zambağı
Trikloretilen, amonyak ve ksilen emme özelliğine sahip olan çim zambağı gölge de yetiştirilmesi gereken bir bitki türüdür. Harika bir renge sahip olan bu bitki evimize renk katacağı gibi solunan havayı direkt temizlemesiyle de yaşam alanına ferahlık katıyor. Yavaş büyümesi ile bilinen bitki gölgelik alanda yetiştirilmesi gereken tür.
Flamingo Çiçeği
Sabahtan öğleye kadar pencere tülünden filtrelenerek gelen güneş, bol nemlilik ve havadarlık en sevdiği ortamdır. Havadaki amonyağı temizlemek konusunda çok başarılıdır. Aynı zamanda, formaldehiti ve ksileni de absorbe eder.
Barış Çiçeği
Parlak yaprakları, zarif beyaz çiçekleri olan ve dekoratif amaçlı sıklıkla tercih edilen bir bitkidir. Havada bulunan beş kimyasalı da (benzen, formaldehit, trikloretilen, ksilen, amonyak) temizleme konusunda ciddi etkileri vardır. Ev ortamını seven barış çiçeği, ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açması ile bilinir.
Paşa Kılıcı
Genelde dekoratif amaçlı kullanılan, hem gölge hem güneş uyumlu bir bitkidir. Havadaki trikloretileni, formaldehiti, benzeni ve ksileni absorbe eder. Bakımının kolaylığı ile susuzluğa dayanıklı olan bitki önemli bir oksijen kaynağıdır. Genel de ofislerde tercih edilen bitki olan dekoratif özelliği ile sıkça tercih edilir.
Related posts
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!