Saçma’nın Dayanılmaz Hafifliği II
Geçen hafta Yunan miti olan Sisyphos bağlamında ‘saçma’ kavramına bakmıştık. Bu hafta Saçma felsefesini bir diğer ayağı olan Albert Camus’un ‘Yabancı’ adlı eserini inceleyeceğiz. Camus’a göre dünyanın bir…
Saçma’nın Dayanılmaz Hafifliği
Hayatımızın bir parçası haline gelen ‘Saçma’ kavramını itinayla herkes kullanır. Bize hitap etmeyen şeye, aklımıza yatmayan veyahut aklımızın almadığına ‘Saçma‘ diğer bir deyişle ‘Absürt‘ deriz. “Çok saçma… Saçmalıyor…
Geminin Kaptanı Kim Olacak?
İnsanın kendi yaşamını kurabilmesi ve devamını getirebilmesi için bir çıraklık döneminden geçmelidir. Bu bakımdan insan, kendi hayatının kaptanı olabilmesi için başka insanların hayatlarında tayfa olmakla başlamak zorundadır. Çünkü…
Eğitimin Felsefesi Nedir?
İnsanlık tarihi kadar eski olan eğitim, insanın bebeklik döneminden başlayıp yaşamın sonuna kadar devam etmektedir. Bu yolculuğa çıkan her insanın hayatında davranış değişikliği yaşanır ve öğrenme başlar. Eğitim…
Bir Tercih Meselesi: Sosyal Bilimler ve Felsefe Bölümü
Türkiye’de eğitim sistemi malumunuzdur. Belki de en rahat yorum yapılabilen, en kolay değiştirilebilen bir sistem olmuştur. Her geçen sene farklı bir bakanlıkla gelen değişiklik, Türkiye’de sistemin dikiş tutmadığını,…
Şiddete Karşı Üretici Olmak: Sevgi Mümkün Müdür?
Şiddet; siyasal, ekonomik ve bireysel bir takım davranışlarda karşımıza çıkmaktadır. Elbette her dönemde varlığını sürdürebilir. Bu durum birey ve gruplar arasında yaşanılan kavgaların ister bireysel ister kolektif bir…
Gösterişçi Tüketicilerin Aylaklığı
20. yüzyıl dünyasında sanayileşme ve teknoloji, devlet politikalarını ve kapital sistemi, insanların hayatlarını ve doğayı etkileşmiş; bir bakıma değiştirmiştir. Bu değişim ve dönüşüm bağlamında özellikle insanlar, teknolojiye ve…
Bir Filozof- Bir Hükümdar: Marcus Aurelius
Platon’un “Hükümdarlar filozof filozoflar hükümdar olsaydı kentlerin yüzü ışırdı.” Sözünü en iyi taşıyan ve gelmiş geçmiş tüm hükümdarlar arasında belki de çok azı Marcus Aurelius gibi hem filozof…
Platon’un Devlet’inde Kadının Rolü
Platon’un kadınlarla ilgili en temel argümanını Devlet kitabının V. kitabında açıklar. Koruyucuların ve yöneticilerin sınıfını bu kitapta belirler. Kadınların bu devlette yer alıp almayacağı görev verilip verilmeyeceği de…
Antik Yunan Toplumunda Kadının Rolü
Antik Yunan’da Kadın Olmak Kadın sorunları, kadın hakları ve kadın olmak gibi problemleri Antik Yunan dönemine kadar geri götürmek mümkündür. Doğası gereği en tartışmalı kavramlardan biri olan kadın;…
Abone Ol
Haber bültenimize abone ol!